26.03.2012 г.

Празнуване на Пролетта

Днес, ние решихме да отпразнуваме идването на пролетта, завръщането и увеличаването на светлината, пробуждането на растенията и съживяването на цялата природа.
Искахме в този ден, да бъдем близо до природата, да почувстваме лекия пролетен вятър в косите си, да се радваме на песните на птиците и да усетим с всичките си сетива раждането на пролетта.
Приготвихме лека закуска за из път, разбира се с активното съдействие на „малкия помощник готвач”.

И поехме на път. Природата щедро ни предложи своята красота и аромат на пролет.

Макар да преваляваше лек пролетен дъждец, успяхме да си направим венец с малкото разцъфнали, първи пролетни цветя.

да наберем цветя

и дори се вдъхновихме да си направим пролетно плато от плодове.

Гордия готвач със своите соленки...

Разбира се, имаше и пролетна приказка, подходяща за най-малките деца, която открихме тук и която напълно, отговаря на условията за същностни истории.

В студения есенен ден, гъсеницата пропълзя до върха на едно дърво.
„Мисля да подремна.” – каза уморено тя.
Започна да пълзи нагоре по листото, да завива пъшкул и заспа.
През цялата зима, тя спа в своето легло.
Пролетта дойде един ден и и каза:
„Събуди се, събуди се малка сънло.
Събуди се, време е да се измъкваш от леглото.”
Тя, отвори очи, беше слънчев ден.
Ах, тя се беше превърнала в пеперуда. Разпери крила и отлетя.

За разказването на тази приказката се приготвихме от предишния ден като направихме гъсеница и пеперуда. Този път използвахме само почистващи фитили и вълна, за да може нашите „герои” да са възможно най-лесни за изпълнение от малки деца.
За гъсеницата ни трябваха 4 фитила. Ние разполагахме с различни цветове: кафяв, бял червен. Би било чудесно и ако се направи само от зелен.

Първо ги сгънахме на половина, като леко подвихме острите краищата на фитила, после още веднъж и започнахме да ги завиваме на спирала. Първо белите,

а след това и останалите около тях.

Пеперудата направихме също толкова лесно. Отрязахме 1 кафяв фитил на половина и отново сгънахме на две. Между двете рамена на фитила сложихме малко цветна вълна. Накрая от предната част оформихме антените на пеперудата.

Съвети за представяне на приказката - използвайте по-голям копринен или друг зелен плат за зеленина Пеперудата може да бъде прибрана под гънките на коприната. Когато гъсеницата се изкачва по зеленото дърво, и завива пашкула си, тя може да бъде скрита в друга гънка на коприната, в непосредствена близост до пеперудата ... по този начин трансформацията на гъденицата в пеперуда е гладка и идва от едно и също пространство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Какво мислите по темата? Ще ви бъдем благодарни, ако коментирате.