7.01.2013 г.

Валдорфската кукла и нейната роля в развитието на детето


Автор: Daria - NobbyOrganics


"Куклата е образ на човешкото същество и поради това е играчката, която е най-подходяща за растящото дете за да разгърне и оживи представата за себе си." 

Freya Jaffka – „Toymaking with Children”

Какво представлява Валдорфската кукла? 

Валдорфската кукла е вид кукла, използвана във Валдорфското образование. Тя обикновено е ръчна изработка, от естествени влакна и материали като вълна, коприна и памук, използвайки традиционните европейски техники за правене на кукли. Естествените влакна са приятни на допир и се чувстват по-реални, в сравнение със синтетични и пластмасови материали, използвани в произведените кукли. Вълненият пълнеж поглъща топлина на детето, създавайки успокояващ ефект. Чертите на лицето на куклата умишлено се опростяват, което помага да се разпали въображението на детето. В зависимост от настроението на детето, куклата може да бъде щастлива, сънлива, тъжна, или дори ядосана и да плаче.


 Валдорфската кукла е много повече от просто една играчка, тя е връзката между два свята, на детето и на възрастните. Децата имат естественото желание да имитират поведението на родителите си. Те обичат да се преструват, че са лекари, учители, готвачи и т.н. и куклите обикновено стават първа опора в тяхната въображаема игра. Играта с кукли помага да се развиват езиковите и социални умения, което прави децата по-креативни и по-малко агресивни. Обличането и храненето на куклите помага на децата за по-нататъшното развитие на двигателните умения и координацията. Играта с кукли позволява на децата да практикуват бъдещите си роли като възрастни, помага им да култивират у себе си чувство на любов и грижа за други хора. Валдорфската кукла става приятел, верен спътник, с когото детето споделя неговите чувства, надежди, мечти и приключения. 
 
Как да изберете най-подходящата кукла за вашето дете? 

Малка кукла от кърпа е идеалната първа кукла, с която да се запознае едно дете, още през първата си година. Тя обикновено има глава с едно много просто лице, често без никакви черти на лицето, и меко тяло с малки възли в ъглите, които са много подходящи за облекчаване на подути венци. Можете дори да накисвате тези възли във вода или билков чай, да ги замразите за известно време, за да облекчат болката при никнене на зъбите.

Прекрасната Валдорфска кукла бебе за гушкане, или кукла в стил „bunting” (с кръгло тяло, без крака), са идеални за малко дете. Тези кукли са лесни за хващане и държане, и обикновено се правят без коса, за да не могат децата да я дъвчат. Бъдете сигурни, че куклата няма малки части, които да могат да паднат и да бъдат погълнати. 
  

На 4-6 години, двигателните умения на детето са достатъчно развити, за да започнете да се наслаждавате на класическите дългокоси Валдорфски кукли с дрехи, които могат да се събличат. Това е възрастта, когато децата започват да играят с въображаеми герои, имитирайки света около тях. Играта става все по-сложна, позволява на детето разрешаване на ситуации, които могат да бъдат нови за него. 43 50 см кукла е идеална за тази възраст.


Родителите, особено бащите на момчета, често задават въпроса, дали е подходящо за техните деца- момчета, да играят с кукли.Мисля, че убеждението, че като играят с кукли, момчето може да стане по-малко мъжествено, не е подкрепено от никакви доказателства. Ще спрете ли едно момиче да играе с чук или отвертка, защото това може да я направи по-малко женствена? Аз лично мисля, че играта с кукли само оформя личността на момчето към по-добро и му помага да се превърне в любящ и грижовен баща и съпруг в бъдеще. Нека децата се учат чрез избраните от тях дейности, които ще им помогнат да процъфтяват и да усвояват умения, които ще им бъдат необходими за живота на възрастни!******************************************************************

Безплатна книга за изтегляне, с инструкции, как се шие Валдорфска кукла.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Какво мислите по темата? Ще ви бъдем благодарни, ако коментирате.