Нашите дървени играчки/Our wooden toys

Близки до семейството ни знаят, че от повече от година и половина, освен всичко, което публикуваме във „Фейландия“ се занимаваме и с още нещо. Това „нещо“, е причината, за рядкото писане във блога понякога, но също така е и едно допълнително вдъхновение за нас.
Как започна всичко? Желанието да правим наши валдорфски играчки винаги го е имало, но причините, които ни подтикнаха към това бяха много. От една страна липсата на дървени играчки носещи валдорфски дух във България или може би първата поръчка на такива играчки от чужбина, които пътуваха не само много дълго към нас, но и доставката се оказа по-скъпа от стойността на самите играчки. Най-важната причина беше, че искаме децата ни да преживяват, а и да се включват, където могат в процеса на раждането на една играчка. Всичко това за тях беше и си остава едно приключение, което ги научи да познават различните видове дървета, да различават видовете дървесина, както и да знаят техните характеристики. Ровейки из огромната торба с изрезки останали от вече готовите играчки, децата намират подходящите парчета за да построят балансна кула или за да измислят и направят своя играчка…
Какво отличава валдорфската дървена играчка от останалите играчки направени от дърво?
Валдорфската дървена играчка е ръчно изработена, с внимание и любов към всеки един детайл; тя има меки форми, обикновено е едносъставна, т.е. не се състои от много елементи, които да са сглобени посредством метални връзки, ако се налага свързване на два елемента, то се извършва отново с дърво, по възможност се избягва и лепенето; детайлите са само загатнати  и по-този начин оставят въображението на детето да довърши оставалото /точно, както е при валдорфските кукли/. Желателно е да не се използват бои, а когато се боядисва, то се използва силно разредена растителна боя, която да не покрива плътно дървесината.

автобус от череша, мост от липа и дървета от дъб

Познавайки тези принципи, понякога е много по-трудно и бавно да се направи играчка, но точно това означава да работиш с внимание и любов всеки от детайлите. Много по-лесно е да направиш на струг 100 колелца за колички за час, от колкото за същото време да изработиш ръчно 4 за количката, която в момента правиш и с мисъл за конкретно дете, което ще си играе с нея. Такива играчки пренасят положителната мисъл и енергия и на децата, които се докосват до тях. Точно това искахме и ние за нашите деца.
В началото, преди четвъртия рожден ден на големия ни син, започнахме нашата първа играчка с много ентусиазъм и с увереността, че разполагаме с добър дървен материал от бор, но постепенно разбрахме, че играчките от тази дървесина се чупят лесно, понякога още преди да сме я завършили, само след едно случайно изпускане от децата и така започнахме да търсим широколистна дървесина. Когато намерихме, пък се оказа, че тя е много по-твърда и са необходими други инструменти за работа с нея. Но всичко това, само разпалваше желанието ни да стигнем до съвършенството, което целяхме. Покрай това оборудвахме цяла дърводелска работилница, но пък вече имаме много по-разнообразни възможности за работата.гномче на крушата

В първоначалната ни работа с чам, си позволявахме да боядисаме някои от играчките, но при работата с череша, бук, дъб, ясен и липа, се доверяваме единствено на красотата на самото дърво и съчетаваме понякога два или три вида дървесина в една играчка.въздушен елемент от дъб, бук и липа

ютия от дъб и череша

таралеж от ясен


Най-голямо удоволствие обаче ни доставят така наречените от нас „примитивни“ играчки. В това определение, ние включваме всички играчки, които се изработват от паднали сухи клони, при които се запазва понякога кората и до голяма степен и първоначалната форма на дървото от което са изработени. Тези играчки са наистина неповторими и разкриват голям потенциал за въображението на автора на играчката. Понякога по кората има мъх, които се запазва, понякога някакъв дефект на дървесината, който умишлено се вкарва в играчката и и придава допълнителна приказност.
стол от див рошков


Всички играчки полираме единствено с пчелен восък и ленено масло. В хода на работата си, направихме своя формула за изцяло природен байц от орех и куркума, който понякога ползваме при играчките от липа.

къщичка от липа, покрива и вратичката са с орехов байц


земен елемент от липа с орехов байц
В края на миналата година, получихме една много добра оценка за нашата работа, която ни мотиви още повече. Турската валдорфска инициатива ни поръчаха да изработим играчки за тяхната валдорфска детска градина в гр. Истанбул - Nisan imece kindergarten - нимките долу/


Подарък за нашите приятели при отварянето на валдорфски кооператив "Слънчеви лъчи" гр. Варна бяха обзавеждането за жилището на маковите феи и вратичка и прозорчета за къщичка за феи.Това, че наши играчки са във валдорфски детски градини, ни прави щастливи, не само заради оценката на труда ни, но и защото с играчките ние изпращаме и частица от нашата любов и топлина и то на хора, които вече са извървели трудния път до сбъдването на своята мечта, път по който и ние вървим и ще се радваме играчките ни скоро да бъдат част и от нашата валдорфска детска градина и училище в Стара Загора.

2 коментара:

 1. Играчките Ви са прекрасни! Продавате ли от тях или по поръчка?
  Виктория

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Радваме се, че играчките ни, Ви харесват. Изработваме от тях, само по поръчка. Ако Ви е харесало нещо конкретно, може да ни пишете на feylandia777@abv.bg.

   Изтриване

Какво мислите по темата? Ще ви бъдем благодарни, ако коментирате.