Автор: Джесика
Гор
http://thewaldorfconnection.com/wp-content/uploads/2012/01/0041.jpg
Във възрастта на
детската градина, децата учат най-добре чрез практически дейности. Печенето на
хляб е едно забавно допълнение към учебния план на домашното валдорфско
образование.
Валдорфският учебен план подчертава
значението на създаване на чувство за ритъм в ежедневните дейности на детето,
възпитаването на чувство на благоговение за красотата на ежедневието и насърчава
въображението. Поради тази причина, печенето на хляб с децата, често е включено като
неразделна част от програмата както на валдорфската детска градина така и на домашното
образование, защото е един лесен начин да се въведе ритъм и да се укрепят
основните ценности на валдорфското образование.
http://stateimpact.npr.org/ohio/files/2011/11/baking-bread.jpg
Децата
на възраст за детска градина учат чрез сетивата
Малките деца учат чрез опита. . В книгата „Bringing The Steiner
Waldorf Approach to Your Early Years Practice” от Janni Nicol
[Routledge, 2007], авторът обяснява, че през годините на детската
градина, децата се учат основно чрез действия. Казано по друг начин, Nicol обяснява, че малкото дете "мисли" не
само с ума, но и с цялото физическо същество.
Печенето на хляб с децата е идеалният
начин за стимулиране на всички сетива и за активизиране развитието на ума, и е
дейност, която се интегрира лесно в учебния план за домашно валдорфско
образование. Мирисът на мая и печащият се хляб, теглото и текстура на топките
от тесто, по време на месенето и оформянето, и разбира се, вкусът на хляба, стимулира
всички деца да се чувстват напълно ангажирани в процеса. Тази нежна стимулация
на сетивата подготвя развитие на съзнанието за по-късната академична работа, при
преминаването от детската градина към по-горните класове.
Добавяне
на печенето в домашният учебен план насърчава интелектуалното развитие
Авторитетите на валдорфското и
невалдорфското образование насърчават печенето, като дейност за развитието на
детето, тъй като осигурява конкретни и забавни възможности за редица дейности,
свързани с развитието.
- Изграждане на фината моторика: месенето на тестото и
оформянето на хляба укрепва мускулите на ръцете и подобрява сръчността.
- Внимание и целеполагане: хляб изисква грижи, търпение и
желание да се забави удовлетворяването на желанията.
- Математическо мислене и чувството за мярка: Развитието
на чувството за мярка е основна цел на програмата на детската градина.
Измерването и броенето на съставките е забавен начин да се даде конкретно
значение на числата.
- Научно наблюдение: в годините на детската градина, е
по-важно да се преподават научни умения, отколкото научни факти. Процеса
на печене може да изглежда почти магически, и на децата ще стане ясно,
какви са промените, които претърпява малката топка от тесто. Това е този
вид на фокусирано внимание, който полага основите за по-късното научно
изследване.
Печене
с деца в една домашна обстановка
Докато печенето на хляб във възрастта на детската
градина обикновено е удоволствие, има няколко неща, които трябва да имате
предвид,когато въвеждате печенето за първи път в учебната програма:
- Най-добре е да започнете с една проста рецепта, като тази
„основна
рецепта за хляб , за да се правят нещата забавно и без стрес. По-късно
може да се разшири дейността чрез експериментиране с цели зърна или квас.
- В типичната валдорфска детска градина, в класната стая
от децата не се иска да помагат по време на някаква "работа."
Вместо това, учителя или родителя, ще започне задачата без коментар, а
детето инстинктивно ще поиска да бъде част от нея.
- Ритмичният характер на разбъркване и месене може да ви вдъхнови
да съчините стихове, което е нещо обичайно във учебната програма на валдорфските
училища. В домашна обстановка, родителят може да въведе песни или стихове,
или да позволи на детето да измисли свои собствени.
- Малко брашно, пръснато пред детето, точно преди да
започне месенето, е открита покана за писане и рисуване с пръсти.
- Когато се дава възможност за формиране на хляба, децата могат да са по-заинтересовани в създаването на хляб, с форма на цвете или пеперуда, отколкото със стандартната форма на хляб. Това трябва да бъде насърчавано, а също това е добра възможност за честване на празници и фестивали. Например, хлябът е лесно да се оформи в спираловидна форма за Advent, или с форма на слънце за Еньовден.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhDsdMZj3lgzaOJMxvIMzrn1e_x3WHe7bZwQhjmM21qeUlfffsVBFcxqGphN6CN-UraLtN8I1gBv4NxWA6-BHlJCN7NQ6t4DeEklnx1AOUKMrm8FlxDAsg07T7-4yIf32mpaSXG0Zr4Tng/s1600/Lammas05.jpg
Валдорфската
образователната философия
В учебната програма на домашното
валдорфско образование и в детската градина, трябва да се акцентира върху
процеса, а не върху продукта. Да се притеснявате за постигане на идеално гладък
хляб, би обезсмислило идеята. Ако децата имат възможност да използват
въображението си, за да създадат нещо, което е прекрасно за сетивата, целите на
учебната програма са изпълнени.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Какво мислите по темата? Ще ви бъдем благодарни, ако коментирате.