15.07.2013 г.

Неделя - ден за приключения

За малкото дете, всеки ден е ден за приключения, стига да има възможност да изследва средата, която го заобикаля. Има толкова обекти, които привличат вниманието му, от мравката, която носи по-голямо зърно от колкото е тя самата, до шумната детска площадка или лунапарк, препълнени с десетки деца, звуци и светлини.
 
Кои от тези приключения обаче предизвикват оптималната зона на възбуда за детето.
Според дългогодишните научните данни, събрани от Dr. Eeva Karjalainen, контактите с природата намаляват стреса, подобряват настроението, намаляват гнява и агресията, увеличават чувството за щастие, и дори укрепват нашата имунна система. Когато ние преживяваме природата, кръвното налягане, сърдечната честота, напрежението в мускулите, както и нивото на хормоните на стреса намаляват по-бързо, отколкото когато сме в градска среда. При деца, по-специално, симптомите на ADHD (Синдром на дефицит на вниманието с хиперреактивност) се намаляват, когато им се дава възможност да играят сред природата

За нас контакта с природата е бил винаги много важен и макар, че ежедневно прекарваме време навън, далеч от градския шум, заслушани единствено в гласа на птиците или в песента на вятъра, който свири в листата на дърветата, решихме да посветим един ден от седмицата за разходки в гората и изучаване на природата


В тези дни, децата се научават да разпознават различните видове дървета или растения



Понякога срещаме интересни насекоми, птици или животни, които ни вдъхновяват за съчиняване на същностни истории за тях по-късно през деня /децата обожават да слушат разказите ни за животни, с които са се срещнали по време на разходките/.


 

И макар, че срещите с животни са ни сред най-желаните, средствата за стимулиране на сетивата са неограничени. От възможността децата, а и ние с тях да преживеем силата на вятъра, топлината на летния дъжд, до приятния хлад на високо планинската река и монотонното и ромолене по камъните.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Какво мислите по темата? Ще ви бъдем благодарни, ако коментирате.