17.08.2013 г.

Занаяти- свещи с дъх на мореВ горещите дни на август няма как да не мислим с копнеж за морето: за бриза, който палаво роши косите ни, за мокрия пясък под краката ни, който леко проскърцва, при всяка следваща стъпка, освен ако стъпалата ни не са заляти от поредната вълна, вече превърнала се в изчезваща в морето пяна.
Тъй като скоро не ни предстои потапяне в тази разхлаждаща действителност, решихме в деня за занаяти, да направим малко кътче, което да ни пренесе там, на морския бряг.
Торба морски пясък, подарък от приятел, на скоро завърнал се от морето, малко пчелен восък и фитил за свещи, бяха единственото, от което се нуждаехме.


Изсипахме пясъка в дълбок съд и го намокрихме, но не прекалено. Използвахме формичка за игра с пясък – избрахме си морска звезда, за да оформим мястото, където ще излеем восъка. 

 
След внимателно изваждане на формичката, изляхме разтопения пчелен восък.


Експериментите с други форми, не бяха толкова успешни, но пък децата се забавляваха дори повече, предвид по-лесното оформяне на „гнездата” за восъка напр. с пръстче.
Решихме да направим и няколко свещи от мидени черупки. При тях закрепихме фитила предварително, като леко го потопихме в разтопения восък и още горещ го залепихме в черупката, след което изляхме восъка.След като се втвърди восъка, поизчеткахме морската звезда от пясъка, но не напълно и пробихме дупка за фитила с гореща игла. Тези свещи имат две лица, дори не мога да реша, кое повече ми харесва.

  

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Какво мислите по темата? Ще ви бъдем благодарни, ако коментирате.