23.02.2014 г.

Малка плетена кукла


Спомням си, преди повече от две години, когато решихме да се разделим с пластмасовите играчки в къщи и да ги заменим с дървени, плетени или филцови, че макар децата да оказаха голямо съдействие и отзивчивост, то все пак най-трудно се разделиха, не с друго, а с малките играчки от шоколадовите яйца, повечето получени в „наследство“. Тези малки човечета, кучета, къртици и всякакви животинки, присъстваха в повечето им игри. Тъй като тези герои бяха доста разнородни по вид, и до сега нямам друго обяснение за това, че бяха предпочитани в игрите освен размера им.

От тогава направихме много играчки и винаги най-малките са били и най-използваните. За тях лесно се прави къща с няколко дървени трупчета, лесно се „обзавежда“ тя със столчета и маса, които да отговарят на размера им, а и винаги могат да бъдат и герои в някоя приказка.

Тази малка кукла стана много сполучлива и за това реших да споделя, как да си я направите и вие, ако решите.

Ще е необходима два вида прежда за тялото и още един вид за шапката и чантата, както и тънки шишове.


Започнах с 7 бримки за панталона – изплитат се 5 реда.

Следва другия крак 7 бримки - 5 реда;

Нанизват се бримките от двата крака /14 бримки/ и се плете тялото – 8 реда.

Тук идва ред на бялата прежда, за лицето. Моята е малко по-тънка от преждата за тялото и за това изглежда по-тясно, но всъщност отново е 14 бримки –10 реда.

Когато изплетох тялото, промуших един конец през бримките на горния ред, в очакване да зашия и напълня куклата, преди да я завърша.



Първо заших краката, после тялото и го напълних с вълна. С бял конец, навървен на първия бял ред, стегнах, за да отделя главата от тялото. Продължих с зашиването на главата отзад и отново напълних с вълна. Едва тогава, стегнах конеца на последния ред, който завърши главата.



Винаги плета във времето за свободна игра на децата, това ме прави достатъчно вглъбена за да ги оставя да проявят цялата си фантазията в играта, без да се намесвам, а и те наблюдават процеса на раждането на следващата им играчка с голям интерес, като ме прекъсват от време на време с въпроси от рода „Кога ще е готова?“ или „Сега какво правиш, мамо?“. Този път обаче бях прекъсната не от въпрос, а от една силна песен…Докато съм плела, не съм забелязала, че до мен се е композирал цял влак, а машиниста пее с цяло гърло. :)




Но да се върна на куклата. Ръцете се плетат отделно и се зашиват след като се напълнят с вълна. Бримките са 5 – плетат се 4 реда.

След като куклата е готова, може да им се сложи коса от вълна, с помощта на игла за сух филц или от прежда. Аз първо изплетох една малка шапка от около 20 бримки на 3 реда и чак, когато я заших за главата за да не пада, сложих и косата.

Чантата изплетох на една кука.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Какво мислите по темата? Ще ви бъдем благодарни, ако коментирате.