26.11.2013 г.

Плетен гном


Последните седмици плетенето, което бях изоставила лятото и топлите есенни дни, от известно време, ми носи особена радост. Може би заради топлината и мекотата на вълнената прежда, която създава чувство на неповторим уют и наслада през вече студените дни.
Отдавна се каня да изплета малко по-сложна кукла, но тъй като не разполагах с модел, все отлагах. Но ето че най-накрая, събрах смелост за експерименти и смело се разрових в преждите. Събрах подходящи и започнах да плета „дядо гном”, както го нарекоха децата.
Всъщност цялата кукла не е по-голяма от 20 см. и за това, и преждата, която е необходима не е много, но е добре да са няколко цвята. 


Започва се с 10 бримки за всеки крак, като първо се изплитат 4 реда с по-тъмна прежда / за обувките/, после още 7 реда с цвета за панталона. След като единия крак е изплетен, се започва втория по същия начин и след 11 ред се съединяват. Плетат се още 3 реда заедно, за да се завърши панталона. Следва 1 ред с контрастен цвят за колан и още 4 реда с цвета на блузата. След това се изплитат от двете страни по 5 бримки, които още наследващия ред отново се наддават, за ръкавите и се плетат 10 реда. С това тялото е оформено.

Допълнително се плетат за двете ръце по 1 парче, което се пришива към ръкава: Отново се започва с 10 бримки от тъмна прежда, като цвета на колана, плетат се 2 реда, след което се плете дланта със светла прежда - 5 реда. Тези парчета се зашиват към ръкавите.
Остава да се изплете главата и шапката.


Главата се започва с 15 бримки. Хубаво е преждата за главата да е със същата дебелина като тази на тялото, в противен случай ще трябва да се променят бримките, повече ако е по-тънка или по-малко ако е по-дебела, за да не е прекалено малка или голяма главата. Плетат се 20 реда.

Шапката се започва с 15 бримки, като се изплита по1 бримка на 2-3 реда, докато останат 2-3 бримки и завършва. При мен се наложи да я разплета и да направя нова шапка, тъй като първата ми се стори къса.


Тялото се зашива, като се започва от краката / прегъват се вертикално/, следват ръцете / прегъват се хоризонтално/, като се оставя дупка за да се напълни с вълна.
Парчето за главата се зашива като ръкав и се навървя от единия край. Пълни се с вълна и се пришива към тялото.
Последно се зашива шапката и се фиксира с конец към главата.
Така куклата вече е готова, но ако искате да има и коса или брада е добре да се подбере подходяща прежда, като мохер например. Тъй като аз правих „дядо гном” брадата беше задължителен атрибут. Колкото е по-гъста, толкова по-приказно изглежда и куклата.Няма коментари:

Публикуване на коментар

Какво мислите по темата? Ще ви бъдем благодарни, ако коментирате.