9.11.2013 г.

Дарове от природатаДнес времето е типично есенно. Дъждът ромоли по прозорците и вероятно когато спре, красивите есенни листа, вече опадали по мократа земя, ще са загубили голяма част от прелестта си. За щастие, ние запазихме в сърцата си тази есенна прелест

и не само в сърцата си…Опита ни със създаване на есенно настроение у дома, от предишните години, ни показа, че ако искаме да имаме красиви сухи листа есента, то трябва да се погрижим за това от предишната есен. Листата, които падат от дърветата, макар и да изглеждат сухи понякога, винаги се свиват и деформират само за няколко дни, ако се използват без да се хербаризират. Друга особеност е, че листата на някои дървета чак в късна есен пожълтяват /като гинкото напр./ и ако желаем да имаме от техните листа в началото на сезона, при подреждане на природната маса напр. е добре да се погрижим за това от предходната година. Така по-големите деца, ще успеят да усетят и кръговрата на годишните времена още по-добре.
С изключение на крехките листа, кестените, жълъдите и шишарките, целогодишно могат да се използват, както за свободната игра на децата, така и за сезонна декорация.
В къщи, жълъдите напр. са товар, който се прекарва с камион от едно място на друго; продукти за вкусна супа, когато играем на готвачи; малки чашки и чинийки за кукли, шапки за феи, част от декорацията


 
Понякога се случва да се върнем от разходка с необичайна находка, като напр. красиви перца от токачка.


Дори и да нямаме първоначално представа, за какво могат да ни послужат, винаги ги възприемаме като дар към нас от Природата и се отнасяме с него внимателно, грижовно и с благодарност….идеите после не закъсняват. 


Една пчелна пита, фитил, малко царевична шума и перца – могат да внесат у дома есенно настроение и спомен от приятна разходка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Какво мислите по темата? Ще ви бъдем благодарни, ако коментирате.