3.12.2013 г.

Коледно очакване


С идването на времето на коледните пости, започва и отброяването на дните до Рождество. От това как ще изберем да го направим заедно с децата ни, зависи и това, как те ще възприемат празника. Ако не желаете да възпитавате детето си в консуматорство и материализъм, по-добре не му предлагайте коледен календар с подарък за всеки ден, а му предложете друг начин да преживее коледното очакване, като вложи в него повече благодарност, благоговение и удивление.

Времето на Рождество, бележи повратна точка: светлината и дните бавно почват да нарастват а природата да се пробужда. Запалените свещи като начин да се отброяват дните до Коледа, символизират завръщането на слънцето.
За това ние решихме да палим по една малка свещичка всеки ден, която да увеличава светлината около и вътре в нас и да ни помага да се борим с мрака в това най-тъмно време на годината.

Събраните жълъдови шапки, ни бяха в помощ за изработването на свещите.



Подбрахме най-големите и най-дълбоките шапки и вътре фиксирахме фитила за свещите с помощта на разтопен восък, в който предварително потапяхме фитила и бързо го допирахме до дъното на шапката.



След това внимателно изляхме горещия восък вътре. Добре е да не се пълнят до горе шапките на жълъдите, защото има вероятност по-трудно да се запалят в последствие. Хубаво е също така, фитила да е точно по средата, защото има опасност жълъда също да започне да гори, ако пламъка е близо до него. Въпреки, че е добре да не се оставят без надзор свещите, то ако се случи да се запали жълъд /на нас ни се случи/, загасва почти веднага без да е необходима намеса.





Децата винаги са запленени от горящите свещи, дали когато присъстват на масата за хранене или на тортата за рожден ден, то те винаги са символ,че нещо специално се случва и неминуемо подбуждат притаяване на дъх и мълчаливо съзерцание, примесено с възторг и удивление - точно настроението, с което трябва да се очаква Коледа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Какво мислите по темата? Ще ви бъдем благодарни, ако коментирате.