25.09.2013 г.

Как да направите своя полираща смес за дървени играчки




Приготвянето на полираща смес за дървените валдорфски играчки е един своеобразен ритуал, както и самото полиране на всяка една кукла, животно или гъбка след това. Това е чудесен начин да се покаже внимание и уважение към, ръчно изработените дървени играчки.

Обикновено децата се включват с огромно желание и с увереността, че вършат нещо много важно и полезно. Получената полираща паста е напълно безвредна за нежната детска кожа (и уста), восъка ухае приятно, а в съчетание с добавъчните масла, придава копринена мекота на кожата на ръцете.

Полирането на играчките може да се извършва в началото на всеки сезон или след почистване на играчките с вода или оцет.
Ползите от тази процедура са няколко:
- просмуквайки се надолу в дървото, пчелния восък и маслата забавят естествения процес на стареене на дървесината, като я предпазват от загуба на влага;
- след полиране дървото на небоядисаните играчки потъмнява и това подсилва естествения му рисунък;
- дарява играчките с красиво бляскаво покритие, което отблъсква водата и няма защо да се притеснявате, че тя ще проникне в дървото.
За да направите своя полираща смес, ви са необходими :
  1. чист пчелен восък /без примеси от парафин/, може да си купите от някой пчелар;
  2. ленено масло /зехтин, масло от жожоба/
Можете да направите такова количество, каквото пожелаете, но като запазите съотношение 1:4 / 1 част пчелен восък и 4 части ленено масло.
 
Съдовете които ползвате,трябва да бъдат сухи. На водна баня се разтапя настъргания на ренде пчелен восък. Никога не топлете восъка в микровълнова фурна, съществува опасност от запалване. Когато восъка е разтопен се измерва, количеството му с мерителна чаша и отново се връща на водна баня за да се смеси с лененото масло. Изсипването на студеното ленено масло върху разтопения восък ще предизвика втвърдяване, за това е необходимо отново да се загрее.
Готовата смес се изсипва в буркан, който предварително е загрят, за да не се счупи от температурния шок. Ако имате желание, това е моментът да се добавят етерични масла по желание /лимон, лавандула и др./, но и без да добавяте, восъка ухае много приятно.


 Когато сместа изстине, може да я нанасяте върху дървото със сухи ръце, като втривате малко количество, нежно по всички повърхности на играчката. Полираните играчки се оставят, за да може сместа да проникне в дълбочина няколко часа и ако е необходимо се избърсват със суха кърпа, за да се отстрани излишния восък.


 След миналогодишните ни първи опити да зарадваме децата си с дървени трупчета, които сами сме им направили http://feylandia777.blogspot.com/2012/07/blog-post.html, вече преминахме към малко по-сложното, като това да „освободим гъбата от дървото”.



 
А когато гъбата се появи, децата с удоволствие чакат да се включат в заключителния етап – полирането и.



 
Разликата в цветовете е лесно забележима
След това идва времето за игра…



2 коментара:

  1. Много красиви играчки творите! Браво! Продължавайте все така! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, блясъка в очите на децата ни, след завършване на някоя играчка ни вдъхновява все повече да продължаваме...

      Изтриване

Какво мислите по темата? Ще ви бъдем благодарни, ако коментирате.