27.09.2013 г.

Боядисване на коприна за начинаещи




Коприната е широко използвана във валдорфската педагогика, за игра от децата, за декор при разказване на приказките, за различни интериорни решения в детската градина и у дома или за декориране на природната маса.

От няколко месеца започнах да правя проучвания, както от къде да си вземем коприна, така и как точно да я боядисам. Трябва да си призная, че изпитвах известен респект към боядисването на коприна, може би защото тя е по-деликатна като материя или за това, че единственото място, където може да се намери е завод „Свила” в Хасково и то не защото в момента тъкат, а защото имат останали количества. Всичко това ме караше да изпитвам притеснение, че поради липса на опит ще изхабя скъпоценните няколко метра, които така трудно си бях набавила.


С изненада напр. научих, че разпространена практика е да се боядисва коприна със сокчета подобни на нашите „Степ”-чета и дори има разработена таблица с комбинации, водещи до желания цвят… 

Малко по малко обаче стигнах до информацията, която търсех за боядисване на коприна с естествени багрила и до някои полезни съвети:
 
1.    Преди да се боядиса, коприната първо се мокри с вода, в която се слага 1 с.л. оцет-това стабилизира цвета;
2.    Боядисването на суха коприна, води до неравномерно оцветяване и бели петна, там където е прегъната;
3.    След боядисване, изпиране с хладка вода и изсъхване, цвета се запечатва с продължително гладене с ютия на 60 градуса;
4.    Боядисването на коприна с естествени багрила, не се различава много от боядисването на вълна, стига да се спазват горните точки. В някои случаи цвета е по-стабилен и по-лесно се постига.

Аз реших да използвам опита си с боядисване на вълна и яйца с естествени багрила, като използвах куркума, орехова шума, брош, черен боб.
Бих опитала и с листа от дюля и люспи от лук, но това ще е следващия път, защото плата ми свърши много бързо...Приятно ме изненада факта, че коприната се боядисва много по-лесно от вълната и че цвета е много устойчив.

Към изброените цветове подходих, по следния начин:

1.    Жълто /куркума/ - разтворих пакетче куркума в около 500 мл. вода и след като завря , я прецедих. Ако не се прецеди, преди да се прибави коприната, полепналите частици от куркумата, оставят по-контрастни точки върху плата и цвета не е равен. Не е нужно коприната да остава дълго да кисне в разтвора, защото мигновено се боядисва .

2.    Орехова шума /светло кафяво/ - листата измих предварително и ги сложих да се варят в 500 мл. вода / количеството на водата няма голямо значение, стига да не е прекалено много/. Коприната прибавих да поври на слаб огън заедно с листата, след това свалих от котлона и я оставих за кратко при листата.

3.    Брош /оранжево/ - традиционно броша дава червен цвят, но този път го държах малко на котлона, прецедих и сложих коприната, в зависимост от времето на престой в отварата, получих два преливащи се цвята с различна наситеност, но все в оранжевата гама.

4.    Черен боб /лилаво/ - прочетох, че черния боб боядисва в синьо, след като се кисне 1 нощ заедно с коприната в студена вода, при мен обаче се получи нежно лилав цвят, със съвсем слабо синкави нюанси.


5.    Комбинацията на отварата от куркума и водата от накиснатия боб, боядиса коприната в нежно резидав цвят /без да се вари/.



Уверих се, че в зависимост от концентрацията на багрилото и времето му на престой с коприната, могат да се получат най-различни нюанси и то бързо и лесно.
През целия процес децата с нетърпение чакаха да приключа, за да зaпочнат игрите. 



Като всичко във валдорфската педагогика, боядисването на коприна е цяло изкуство и един дълъг път, но важното е, че резултата е окуражаващ и нямам търпение да продължа с експериментите…

2 коментара:

  1. Благодаря за изключително полезната информация! Само 1 -та лъж. оцет ли е единствения фиксатор или след боядисването има нужда от още нещо,

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се, че информацията Ви е била полезна. Няма друг фиксатор, освен първоначално добавения оцет. Тъй като коприните са предназначени за разказване на приказки, до сега не се е налагало да ги перем и не знам дали ще е много стабилен цвета след изпиране. Забелязах, че на силно слънце леко избледняха, но винаги можем отново да подсилим цвета със същото багрило чрез повторно боядисване...

    ОтговорИзтриване

Какво мислите по темата? Ще ви бъдем благодарни, ако коментирате.