5.09.2013 г.

Играчки, които учат


Урок по благоговение, признателност и красота
Автор: Kytka Hilmar-Jezek

 Играчката е нещо, в което детето ви инвестира ценно време и по този начин тя учи детето. Правилната играчка може да научи детето Ви да бъде грижовно, да бъде наблюдателно и съзнателно, да бъде внимателно, да дава правилна оценка на нещата, да обича. Положени в ръцете на детето Ви, играчките са ключовете за това, то да се научи да бъде благодарно, да цени красотата, да има чувство на мир и благоговение към живота във всичките му форми. По същата причина, неподходящите играчки могат да научат детето Ви на гняв, разочарование, пренебрежение, обида и подигравка. Колко пъти сте виждали това на детската площадка? Деца, имитиращи гротескните предмети, с които те са си играли? Правещи гримаси и тормозещи останалите деца. Те изразяват това, което са приели от техните играчки. 
На какво може една измислена пластмасова играчка може да научи вашето дете? Какъв урок се крие в движещата се фигура? Когато децата имат една стая, пълна с такива играчки, те често са толкова претоварени, че избират да не играят изобщо. Много пъти, когато децата избират да играят, те играят по много агресивен и разрушителен начин. Те показват, че няма смисъл да проявят любов или грижа за тези играчки. Децата не показват благодарност за такива играчки, които ръмжат към вас и ви правят гримаси, и изглежда са проектирани, за да внушат или да предизвикат гняв, разочарование и омраза. Запитайте се, на какво учи детето ми такава играчка? " Ако вие внимателно следите детето, ще откриете, че неговата игра продължава около 5 минути най-много и то в крайна сметка е разочаровано и претоварено. То физически изглежда болно, след като играе по този начин, с тези играчки.
Причината за това е, че децата попиват всичко в процеса на тяхната игра от заобикалящата ги среда и то се превръща в част от това, което са и което са на път да станат. Когато те са заобиколени от синтетични и грозни играчки, те са изложени на риск от загуба на тяхното чувство на страхопочитание, на благоговение и красота. Те започват да се ограничават до съобщенията, които тези играчки внушават: Удряй, Блъскай и Разрушавай, Изхвърли, Замести. Тези чувства след това се развиват по време на израстването на нашите деца. Техните отношения стават изкуствени и игрите им стават все по-грозни.
Тези деца израстват като тийнейджъри, които си проправят път със сила сред другите тийнейджъри. Те са израснали, мислейки, че почти всичко, на момента, може да бъде заменено. Всяко нещо е предназначено да се обработва грубо и без специални грижи. Те растат със заведенията за „бързо хранене” и често изхвърлят играчките си, които не означават нищо за тях. Те преминават като пожар през света без да се притеснявате за това, което удрят или разрушават, вярвайки, че всичко може лесно да бъдат заменено или че всичко по пътя им трябва да бъде достатъчно здраво, за да издържи на отношението им. Те чупят техните пластмасови, високо технологични машинарии, задвижвани с батери и ги хвърлят в боклука. За съжаление, в нашето време на масово производство, всичко счупено често бързо бива заменяно с друго напълно подобно. На какво учи това детето ни?
Много родители не осъзнават, че съзнанието на развиващото се дете улавя всичко. Тези играчки имат силно отрицателно въздействие върху нашите деца и тяхното поведение се променя от тяхната естествена същност, да бъдат добри и любящи, в това да бъдат лоши и злъчни. Малкото дете учи най-много неща, докато играе. Играта е „работата на детето” и за това чрез играта, детето се научава да бъде възрастен. Защо тогава ние не сме по-внимателни и по-компетентни, когато избираме играчки за децата си?
По-голямата част от съвременни играчки не говорят на душата на детето. По този начин те действително могат да му навредят. Те не само го ограбват, подтискат неговото въображение и усещане за чудо, но те създават обвивки около сърцето му. Играчките, днес са "мъртви". Очевидно те не са красиви. Те нямат енергия, идваща от тях. Те са просто ... грозни. Нима нашите деца, които съвсем наскоро са пристигнали и са все още толкова преплетени с духовния свят, не заслужават нещо по добро?
В писанията на Рудолф Щайнер, основател на валдорфската педагогика, ние откриваме, че през първите седем години от живота на детето, то трябва да види и опита света, че е добър. Детето в тази възрастова група учи основно чрез имитация. Учителите, обучени във валдорфската педагогика, се научават да бъдат напълно съзнателни за всичко, което вършат и за всяко свое движение, защото те знаят, че детето попива всичко - добро или лошо. Поради тази причина, валдорфските детски градини са места на естествена доброта. Децата на възраст от 7 год. до началото на пубертета трябва да преживяват света като място на красотата, защото чрез красотата, те ще спечелят почит към живота, която те ще чувстват винаги по-късно. Валдорфската педагогика е изградена изцяло върху тези вярвания.
Децата трябва да имат няколко прости играчки, такива, за които деликатно трябва да се полагат грижи и любов. Те се нуждаят от играчки, които могат да измият или изперат със собствените си ръце, да ги закачат внимателно, за да изсъхнат. Те разцъфтяват, когато играят с играчки, които могат да бъдат старателно полирани, и които могат да бъдат поправяни. Те процъфтяват, когато разполагат с играчки, за които знаят, че ще могат да се използват от техните по-малки братя и сестри. Именно по този начин, те се научават да чувстват благодарност, почит и чувство за красота към нещата около тях. По-голямата част от модерните играчки, просто не могат да дадат на детето това.
Кои детски играчки „говорят” на детето? Коприни, клони, ядки, черупки, семена, камъни, кристали, листа, ленти и малки кошници, в които да носят техните съкровища. Това са видове играчки, които говорят на душата на детето. Тези природни чудеса внушават страхопочитание и откритие, вълшебство и очудване в детето. Тези играчки са създадени като "единствени-по-рода-си" съкровища. Тези играчки са специални и може да станат на почти всичко, което детето ви си представя че са.
Помислете за чисти копринени шалове за игра. Те са деликатни и ефирни, изглеждат естествено и събуждат чувство на красота и благоговение. Те събуждат въображението на детето и вдъхновяват творчеството му. Децата ценят тяхната простота, и все пак има такова чудо в магията, когато проста малка кърпа може да се трансформира в толкова много прекрасни неща.
Дървото е друг пример. То идва от един жив, растящ организъм и има толкова много потенциал. Това дърво било ли е „резбовано” или "украсено" от съществата от гората? Какъв вид дърво е това и от къде идва? Представете си, че две парчета дърво, никога няма да бъдат еднакви и Вашето дете може да почувства това и да го усети, когато държи в ръка тази играчка. Какъв урок на благодарност внушава това парче дърво, с което детето играе тук. Какво прекрасно откритие, когато играейки вън, Вашето дете намира тази прекрасна играчка, точно такава, каквато е трябвало да бъде! То ще носи това парче дърво като подарък, и ще строи с него къщички, люлки или ще го повива  като бебе. Това парче дърво може да се превърне в почти всичко във въображението на детето. Може би дядо може да издълбае от това малко дърво животно, приятел, или гномче.
Такива съкровища не се подменят лесно. Ако не сте внимателни и счупите дървена играчка (особено правена на ръка или намерена като единствена и неповторима), настава истинска трагедия, защото тя не може да се замени. Ако детето има късмет, може да бъде поправена и тогава то ще се грижи за нея още по-внимателно, защото тя е по-слаба от преди. Разбира се, това ще направи играчките да бъдат обичани и ценени още повече заради раните, които носят, и усилията, които полагате, за да ги запазите.
Хората днес са приели много от техните нагласи в живота, от играчките, с които са били заобиколени в детството си. Масовото производство на детски играчки, за еднократна употреба, днес е разточителство, което е грозно и вреди не само на нашите деца, но също така и на нашата околна среда. Те са безлични и създадени за една единствена цел - да правят пари за техните създатели. Очевидно, причината, да са толкова нетрайни, е да могат бързо да се счупят и да се заменят лесно, карайки детето да иска още и още ...
Не забравяйте, че играчките са учители на вашето дете.
От Вас зависи да решите, кой урок ще научи детето Ви днес от играчките, които му предоставяте.

Източник:

http://EzineArticles.com/?expert=Kytka_Hilmar-Jezek

http://ezinearticles.com/?Toys-That-Teach:-A-Lesson-in-Reverence,-Gratitude-and-Beauty&id=6830513

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Какво мислите по темата? Ще ви бъдем благодарни, ако коментирате.