14.11.2011 г.

Есенни джинджифилови курабийки


Днес решихме да се позабавляваме, като поканим есента и в нашата кухня.  Листата навън са толкова красиви, че не издържахме на импулса да използваме техните форми и за да си направим домашни джинджифилови курабийки. Специално подбрахме тази рецепта, защото цвета на готовите курабийки ще напомня на есенно листо.

 Джинджифилови курабийки:
250 гр.  течен мед
100 гр. кафява захар
1 ванилия
1 яйце
250 гр. пшенично брашно
250 гр. ръжено брашно
щипка сол, 1 пакет бакпулвер
1 с.л. канела на прах, щипка индийско орехче и карамфил, 1 ч.л. настърган джинджифил.

След като тестото е готово е време да подготвим и формичката ни за курабийките.
Малкия помагач е много въодушевен и веднага се заема с тази не лека задача.
Очертава ме, разточваме тестото на кора с дебелина около 1 см. и изрязваме желаните фигурки….





И готово, първата курабийка е вече в тавата….


Фурната се загрява предварително до 200 градуса / 180 градуса циркулиращ въздух/. Курабийките се пекат 20-25 мин. След като се извадят се оставят за кратко в тавата да се втвърдят.
Ето ги и готовите, много ароманти курабийки:


Декорирахме със свещи, направени предния ден в черупки от орехчета.


Не е ли прекрасна есента,  предлага толкова много идеи и толкова много настроение.

4 коментара:

  1. а някаква друга течна консистенция освен меда и яйцето не добавяме ли към предуктите за тестото?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, меда е достатъчно и не е необходимо добавянето на друга течна съставка.

      Изтриване
    2. Мерси, много ми харесва рецептата и тези дни ще я направим с дъщеря ми :) Между другото, на каква възраст е бил синът ви, когато е писан този пост... интересно ми е откога ще можем малко по-целенасочено да се занимаваме (ние сме на 1 г. и 8 м.) и все още трудно се концетрираме над едно занимание, а и сме все още на фазата на "деструктивното мислене"... например нещата, свързани със шиене, плетене и работа с вълна, с които ми се иска да се занимаваме, трудно биха били осъществени на този етап, което не пречи да се пробва ;)... И не на последно място, сайтът ви е страхотен и е голямо вдъхновение за мен! :)

      Изтриване
    3. Сина ни, тогава е бил на почти три години. Малките деца трудно се концентрират за по-дълго време върху една дейност, а често това зависи и от темперамента на детето. Ако имате възможност и желание можете да правите нещо пред детето и евентуално ако прояви интерес да се включи за малко. Малкия ни син е точно на 1.8 год. и единствената дейност, в която с радост участва, е събирането на всякакви материали от природата: кестени, шишарки, камъчета, пръчки...,а в къщи обича да ги разглежда, да мачка восък, да го мирише, да играе с кестените..., това е етапа в който децата изучават заобикалящия ги свят и е важно да се стимулират сетивата им в тази посока. Благодаря за хубавите думи за сайта ни, за нас е голяма радост да научим, че сме вдъхновение за вас.

      Изтриване

Какво мислите по темата? Ще ви бъдем благодарни, ако коментирате.