29.11.2011 г.

Домашна торта Гараш

/с шоколадови листенца/

 Почивните дни са специални, по много причини. Може да си почиваш или да отделиш време на любимо занимание, но най-важното е, че каквото и да правим сме винаги, всички заедно. Спомням си аромата на съботите от моето детство. Когато сутрин отварях очи, изцелия апартамент се носеше аромат на току що изпечен домашен сладкиш. Той беше като едно неизречено „обичам те!” от мама, което вместо с уши, попивах с носле. Този аромат помня и днес, 30 год. по-късно, като аромат на уют, на топлина, на обич, на нещо специално, което не се купува с пари…Иска ми се децата ми, да се насладят на този аромат, на споделените, вълшебни миговете в кухнята, до толкова, че това да остави отпечатък в тях, който им позволява да правят разлика между домашната храната, в която има капки любов и един хамбургер купен от улицата например. В къщи всички обичаме да кулинарстваме, дори и децата, а през уйкенда можем да се насладим на „бавното готвене” и да се оставим фантазията да ни води, експериментирайки на воля. Днес решихме да направим торта Гараш / многото орехи в състава и, чудесно доразвиват есенната тема/, а най забавната част, ще е декорирането и с шоколадови листенца, които сами ще си направим.

Блат: 160 гр. масло, 200 гр. пудра захар, 3 с.л. какао, 5 жълтъка, 7 белтъка, 300 гр. смлени орехи, 1 ванилия
Крем: 100 гр. масло, 100 гр. пудра захар, 2 с.л. какао, 1 к.ч. прясно мляко, 1 с.л. брашно, 1 с.л. ром, 1 ванилия.

За декорацията: листа по избор / добре е да са по-тънки и гъвкави, за да се отделят лесно от шоколада/, шоколад: бял, кафяв и черен.
За тестото – маслото се разбива със захарта и последователно се прибавят жълтъците, един по един, какаото / предварително разбито с малко мляко/, смлените орехи, ванилията и разбитите на сняг белтъци. Сместа се изсипва в тортена форма и се пече на умерена температура.
Крем- млякото се разбива с брашното и се загрява до завиране. Какаото се разбърква с малко мляко на гъста каша и се прибавя към брашното. Маслото се разбива с пудрата захар на пухкав крем, след което постепенно при непрекъснато бъркане към него се прибавя и какаовата смес. Кремът се ароматизира с ром и ванилия. Изстиналия благ се намазва с крема.
Тортата е вече готова.
Малкия сладкар, отдавна пита кога ще прави листенца, така, че започваме.
Старателно измиваме и подсушаваме листата, които сме си приготвили.


Разтопяваме на водна баня три вида шоколад: бял, кафяв и черен.


И забавлението започва. Взимаме листенце


Намазваме го на дебел слой с шоколад.


И го оставяме да се втвърди. Докато чакаме, си облизваме пръсчетата


и така, докато си направим нужния брой листенца. След като стегне шоколада добре,  внимателно се отделят листата от шоколадовите листенца. Подреждате ги върху тортата, така както ви подсказва въображението. Ето и резултата.



1 коментар:

Какво мислите по темата? Ще ви бъдем благодарни, ако коментирате.