31.01.2015 г.

Плетене с Lucet



Когато за първи път видях пластмасовите станчета за плетене с ластици веднага се сетих за един древен инструмент наречен луцет.

Този малък инструмент е от епохата на викингите. В древността, луцет са изработвали от кост на животни, от рог / често от рога на елен/ и от дърво. Използвани са за плетене на ширити с квадратно сечение, както и за шнурове  или въжета от вълна, лен или кожа, дори за корабни въжета. Археологическите данни, както и литературните описания сочат, че луцет е използван до 12 век, но употребата му се възражда отново около 17 век, до около 19 век. Старата римска мъдрост гласи „Всичко ново е добре забравено старо.“
Новото му превъплъщение в 21 век е с типично за времето, в което живеем предназначение, дизайн и използван материал.



Във валдорфската педагогика, като част от заниманията с различни занаяти, често се използва луцет. Децата над 7 години сами могат да изплетат шнурове на торбичка, въже за скачане или дори за люлка.
Ние решихме да си направим дървен луцет. Първото, за което го използвахме е да изплетем ширит за украса на сурвакарските торбички на децата.
Този стар начин на плетене, не се конкурира по никакъв начин с нашите традиционни гайтани, които обикновено имат плоско сечение и често при тях се използват повече цветове. Надяваме се едни ден да се научим да правим и тях, а до тогава ще развиваме сръчността си…
При плетенето с луцет, може да се използва, както тънка прежда, така и дебела. За разлика от плетенето с ластици, тук влакното е цяло, макар резултата да е сходен.





Източници:


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Какво мислите по темата? Ще ви бъдем благодарни, ако коментирате.