16.07.2014 г.

Плетени кокошки II

Преди повече от 15 години, ми се случи да пътувам с група немски туристи из България и много ме изненада, големия интерес, на който се радваха свободно пасящите стада крави, овце, кози, които срещахме. Тогава на село баба и дядо имаха много животни и за мен това беше обичайна гледка. Не можех да се начудя, какво толкова, ами стадо с крави, защо да спираме автобуса да ги гледаме, да ги снимаме…
Сега, не толкова много години по-късно, ние с нашите деца сме в същото положение, пътувайки да чуваме „Виж, виж ,мамо овце“, „Къде, къде – казва другия – не видях.“ В село двора е пуст, няма ги баба и дядо, няма ги и животните, но желанието на децата да гушкат зайчета, да нахранят пиленце, да тичат с агънце е точно толкова, колкото моето в онези години, когато двора беше пълен.
Докато някой ден имаме отново животни, игрите на ферма са сред едни от най-честите, и за това изплетох повечко кокошки, както казаха децата - за цял кокошарник. Този вид кокошки макар да се различава минимално от първата схема, ми предостави възможност да променя почти изцяло визията и така да има разнообразие в „нашата ферма“.


Започнах с 18 бримки и две кълбета. Целта беше да се получи пъстра кокошка. На всеки ред след първия, изплитах в началото по 1 бримка и така, докато останаха 6 бримки, които също изплетох.


Докато аз плетях, децата все пак бяха си намерили приятели, които да изучават, и с които да играят.


След като заших частично тялото, напълних с вълна и заших останалата част. Опашката направих с игла. За гребена и човката също използвах само игла.


За да има известна разлика в кокошките, след зашиването и двата края могат да се използват за глава и опашка. Това придава едва забележима разлика, но пък и известно движение, когато се разположат една до друга.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Какво мислите по темата? Ще ви бъдем благодарни, ако коментирате.