24.10.2013 г.

Кукла от вълна, защо?

"Kуклата е от голямо значение в детска игра. Независимо от възрастта, куклата за детето е другар, близък до сърцето приятел. Тя го придружава във всичките му пътища, в леглото, в игрите, тя е утеха на неговите скърби и неговите радости.


Детето не установява такива отношения с топка или количка. Тъй като куклата има дълбока интимна връзка с детето, то материалите, от които тя се изработва трябва да бъдат грижливо подбрани. Родителя или учителя може да вземе и да прегърне вълна и да види, колко лесно тя се адаптира към тялото. Тя е лека, мека и приятна. Тя "диша", така че бързо достига температурата на човешкото тяло, т.е. става студена или топла в зависимост от телесната температурата на човека. Това събужда определени чувства при хората. Животното, от което се добива вълна, често се описва като приятел на човека. В овцете няма нищо агресивно, и може би затова се използват в християнската символика. Друг благоприятен аспект е, че вълната поддава при натиск, но след това се връща към предишната си форма. Памука не разполага с тази възможност, тъй като има тенденция да се компресира, освен това е по-тежък от вълната. Вълната, също така лесно се почиства, без да губи своите качества след изсушаване.


Пример за противоположен ефект е синтетичната материя.
Може да направите следния експеримент: вземете една пластмасова играчка и я прегърнете. Обърнете внимание, дали се усеща чувство на затопляне или привързаност. Да почувстваш интимност и нежност от синтетичен материал, не е лесно, ако не и невъзможно. Освен това, този материал е "мъртъв". Той не е получен от живи същества, като памука, или одушевени същества, като овцете, а от минерали, нефт, и т.н., които са подложени на изкуствен синтез. Няма начин да отречем напълно синтетиката. В днешно време, това човешко изобретение заема все по-голямо пространство, от него са създадени много полезни предмети и днес не можем да си представим живота без синтетика. Но за кукли и други играчки, този материал не е подходящ. За производството на играчки се използва синтетика, поради финансови и пазарни съображения. От педагогическа гледна точка обаче, куклата направена от синтетични продукти е непълноценна.

"При купуване или изработване на кукла, имайки предвид тази информация, е необходимо да се подбират, доколкото е възможно, естествени материали. Ние препоръчваме, за да се напълни тялото, да се използва най-добре овча вълна, тялото и дрехите да се изработят от памук, а за изработване на косата да се използва, най-добре, вълнена прежда. По отношение на детските играчки като цяло, както беше споменато по-горе, материали като дърво, камък и др., носят на детето шанс за много по-широк кръг от сетивни впечатления от синтетиката."


Автор: Karin Evelyn Scheven - откъс от книгата и "Minha Querida Boneca"

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Какво мислите по темата? Ще ви бъдем благодарни, ако коментирате.