25.06.2013 г.

Ден на лятното слънцестоене - Йоановден 2013


Това е деня, на който се празнува триумфът на светлината и прогонването на тъмнината. Деня, в който освен, че се събират билки, традиционно се палят огньове, които да съхранят светлината на Слънцето и щедро да разпръскват здраве, живот и светлина, която да пазим за цяла година.

Тази година, наша приятелка учеща валдорфска педагогика във Виена, ни разказа, как се чества този ден в детската градина, в която тя работи. За да могат малките деца да се потопят в атмосферата и да преживеят емоцията от увеличаващата се светлина, но възможно най-безопасно, живия огън е заменен с нещо друго

Решихме да изпробваме и си набавихме:хартия тишу, канап и не много дебели пръчки


Цветовете на хартията подбрахме, като се стремяхме да пресъздадем нюансите на огъня, до толкова до колкото имахме избор в магазина.


Изрязахме лентички от хартията и ги разположихме около пръчката. Завързахме ги с канап към пръчкатаи намачкахме хартията.

 
Да си призная, имах известни съмнения, до колко ще се получи добре, но въображението на децата, им помогна да добавят това, което липсваше на нашите „факли” и да се вживеят изцяло в празника, размахвайки щастливи своите огнени пръчки.
Благодаря ти, Лилиана, за споделената идея.

2 коментара:

Какво мислите по темата? Ще ви бъдем благодарни, ако коментирате.