22.06.2013 г.

Четвъртък - ден за печене

Печенето на хляб е идеалният начин за стимулиране на всички сетива.
Миризмата на мая или сода за хляб, текстурата на тестото по време на месене и оформяне, и, разбира се, на вкуса на току що изпечения хляб, карат децата да се чувстват напълно ангажирани в процеса.

За нашия ден за печене имаме една любима рецепта, която не само се приготвя бързо и лесно, но и резултата винаги е отличен.

Съществуват традиционни песнички или истории, които придружават процеса на месене и печене на хляба, като тези http://www.waldorfhomeschoolers.com/waldorf-baking-kneading , но ние за съжаление не сме успяли да ги адаптираме към български за момента.

Чудесно е ако за хляба се използва житното растение, което съответства на деня, в който се пече. При нас  това е ръжта. Тъй като сме в очакване на доставка на био ръж, този път ще се задоволим с пълнозърнесто брашно.

Ирландска содена питка
250 гр. брашно
250 гр. пълнозърнесто пшенично брашно
1ч.л. сода бикарбонат
½  ч.л. сол
300 мл.айрян


Двата типа брашно се слагат в тава и се смесват със содата и солта. В средата се прави кладенче, в което се изсипва айрянът. Замесва се тестото.

 
 


От готовото тесто се оформят малки питки или формички, каквито харесват на децата.
Важното е да се помни, че е важен процеса, а не резултата…


Хляба се пече в предварително загрята фурна на 200 гр.И след като поизтине се похапва с наслада, защото няма по-вкусен хляб от този, който сам си си направил и то ако си на 2 или на 4 години.

Полезна информация за печенето с деца – „Печене с децата във валдорфското домашно образование”

http://feylandia777.blogspot.com/2012/03/blog-post_10.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Какво мислите по темата? Ще ви бъдем благодарни, ако коментирате.