Миризмата на мая или сода за
хляб, текстурата на тестото по време на месене и оформяне, и, разбира се, на
вкуса на току що изпечения хляб, карат децата да се чувстват напълно ангажирани в
процеса.
За нашия ден за печене имаме
една любима рецепта, която не само се приготвя бързо и лесно, но и резултата винаги
е отличен.
Съществуват традиционни
песнички или истории, които придружават процеса на месене и печене на хляба,
като тези http://www.waldorfhomeschoolers.com/waldorf-baking-kneading
, но ние за съжаление не сме успяли да ги адаптираме към български за момента.
Чудесно е ако за хляба се използва житното растение, което съответства на деня, в
който се пече. При нас това е ръжта. Тъй
като сме в очакване на доставка на био ръж, този път ще се задоволим с
пълнозърнесто брашно.
Ирландска
содена питка
250 гр. брашно
250 гр. пълнозърнесто
пшенично брашно
1ч.л. сода бикарбонат
½ ч.л. сол
300 мл.айрян
Двата типа брашно се слагат
в тава и се смесват със содата и солта. В средата се прави кладенче, в което се
изсипва айрянът. Замесва се тестото.
Важното е да се помни, че е важен процеса, а не резултата…
Хляба се пече в предварително загрята фурна на 200 гр.
И след като поизтине се похапва с наслада, защото няма по-вкусен
хляб от този, който сам си си направил и то ако си на 2 или на 4 години.
Полезна информация за печенето с деца – „Печене с децата във валдорфското домашно образование”
http://feylandia777.blogspot.com/2012/03/blog-post_10.html
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Какво мислите по темата? Ще ви бъдем благодарни, ако коментирате.