3.03.2013 г.

Подаръци за рожден ден




Тази седмица, нашия малък син стана на 2 години. Сигурна съм, че всеки родител изпитва голямо вълнение при организацията на рожденния ден на децата си, но когато към това се прибавии желанието да се изработят не само тортата, но и подаръците, тогава вълнението нараства многократно…
 
Мисълта, че ще прекараме часове в търсене на подходящ подарък, ни обезкуражаваше още преди да бяхме почнали и за това решихме да изработим подаръка сами.

От доста време обмислях да направя първата си валдорфска кукла и въпреки, че самата мисъл ме респектираше, реших че момента е дошъл. Имах необходимите материали, бях подготвена теоретично, нямаше никакво време за промяна на първоначалната идея за подарък / оставаше 1 ден до датата/ J,…така че започнах смело.

Всичко стана толкова бързо, че дори не успях да направя снимки…Самото преживяване беше невероятно. След толкова изплетени кукли или направени от филц, за мен усещането, че шия валдорфска кукла беше несравнимо и така се увлякох, че в един момент чак, когато главата беше готова, се сетих, че можех* да направя снимки, но обещавам, че съвсем скоро ще преведем подробни инструкции за всеки един от етапите.


Моята кукла, тъй като е предназначена за малко дете, е кукла овесарка, т.е. има само глава, но не и тяло, а е облечена в „чувалче”. Така, че скроих „дрехата”, заедно с шапката и пристъпих към зашиване на отделните части.



 
 


Бях доволна от резултата, а и нали най-важното е, че рожденника я хареса и не спира да я гушка…
*******************************
 
Тук е момента да разкажа и за другия подарък, за който от много време търсим подходящ материал и благодарение на баба и дядо, децата вече му се радват. Той е толкова прост като изпълнение, но в същото време, от както е в къщи децата не играят с нищо друго. 

Големи трупчета дърво, добре изсъхнало, за да е достатъчно леко, за да могат децата лесно да го носят и преподреждат и достатъчно голямо за да стъпват на него. Нарочно ги отрязахме различни височини, за да могат децата да тренират равновесието си, което е много важно да този етап от развитието им, а многото възможни приложения спомагат за развитие на въображението на децата.


 кула


барабан

 
столче

 
Кули на замък


Масичка за кукла


 
Легло за кукла

Влакче
 

 Покрай цялата тази подготовка, в последния момент се сетихме, че не сме взели свещички за тортата, но нашия тати с много въображение, бързо направи свещи от това, с което разполагахме в къщи, така че пропуска не се забеляза.

2 коментара:

  1. И куклата и тортата, и трупчетата са чудесни и много практични! Запазвам си идеята за дървени трупчета за по-натам!

    Честита втора годинка! Нека твоето малко момче расте здраво и игриво!

    ОтговорИзтриване

Какво мислите по темата? Ще ви бъдем благодарни, ако коментирате.