18.02.2013 г.

ПЛЕТЕНО ЗАЙЧЕ



Това плетено зайче, буквално изскача изпод пръстите…толкова лесно и бързо се прави. Подходящо е, както за родители, които да го изплетат за малките си децата, така и за деца, които вече са преминали първия си урок по плетене и горят от желание да приложат наученото в практиката, и да създадат своята първа плетена играчка.
Всяка една прежда е подходяща, аз използвах 100% бамбук /много мека и приятна при допир/.

В зависимост  от желаната големина на зайчето, може да се променя и броя на бримките, с които се започва. Ние искахме малко зайче и за това започнахме с 20 бримки. Изплита се квадрат. Опита ми показа, че е по-добре да се мери със сантиметър, а не да се броят редовете.


 От тук нататък куките се оставят и идва ред на шиенето.
Точно през средата на квадрата тропосахме ситно със същия конец,  от единия до другия край, а после по същия начин очертахме триъгълник сочещ нагоре.


 Началото и края на конеца издърпахме и така формирахме главата и тялото
Когато оформихме мястото за главата, в дупчицата сложихме малко вълна за пълнеж, стегнахме силно и завързахме.




Зашихме тялото, отзад и отдолу, като предварително напълнихме с вълна, ушите  оставихме свободни.  Сложихме му и рошава опашка и маркирахме очите…


 и скок към заешката дупка


2 коментара:

  1. От този блог се запознах за първи път с Валдорфската педагогика и черпя оттук много идеи. Благодаря! Номинирам те с Liebster Blog Award
    http://hubavinki.blogspot.com/2013/03/liebster-blog-award.html

    ОтговорИзтриване

Какво мислите по темата? Ще ви бъдем благодарни, ако коментирате.