13.09.2012 г.

ГНОМИ


 Ако поне за малко сте се докоснали до валдорфската педагогика, не е възможно да не изпитате благотворното действие, което тя има не само върху децата, но и върху нас, техните родители. Как, като родител да не изпитам благоговение и почит към природата, след като тя дава, на мен и на децата ми всичко, от което имаме нужда за да се чувстваме щастливи. Можем да се радваме, както на сочните плодове и зеленчуци, така и на вълната, която дават овцете и на растенията, с които да я боядисаме, за да си направим красиви играчки…
В къщи предпочитаме да разказваме на децата приказки за гноми, феи, русалки, вместо за Спайдермен  или за Бен 10 или за Барби, които са част от Дисни и вървят ръка за ръка с часове прекарани в гледането на филми с тези герои, възпитават консуматорско мислене  у децата, които искат да имат и тази тениска със своя герои, и този часовник и тази играчка.

Често срещани герои в приказките разказвани във валдорфската педагогика са гномите.  Когато се говори за тях, се има предвид  конкретни, невидими за човешкото око създания. Образа им съществува,  както в германската митология, така и в славянската езическа митология. Използването им като герои в приказките, не е само като знак на почит към народната традиция, а се основава на проучвания на духовната наука, които потвърждават съществуването на елементарните същества/ духове на природата/, които не се възприемат от човешкото око. Елементарните същества са няколко вида и представляват четирите елемента / земя, въздух, вода, огън/ и биват: гноми, силфи, ундини, саламандри.
Гномите се свързват с елемента земя. Те работят с корените на растенията и минералите.
Имайки пред вид  това, можем да разгърнем фантазията си и да се опитаме да си представим, както тяхното ежедневие, така и външният им вид.
Материалите, както винаги са само вълна и игла за сплъстяване. Вълната си боядисахме сами с децата, с изключение на зеленото, което за сега не можем да постигнем в наситеност, която да ни хареса…

 И резултата не закъсня…

Темата за гномите е необятна и може да се експериментира неограничено с пресъздаване на образа им, за всяко едно растение или дърво.

2 коментара:

Какво мислите по темата? Ще ви бъдем благодарни, ако коментирате.