24.06.2012 г.

Денят на лятното слънцестоене: Ден на Св. Йоан


По време на летните месеци в природата царува сияйна светлина и експанзивност. Ние сме напълно насочени навън към природата и се наслаждаваме на лъчите на Слънцето. Но в същото време, денят на лятното слънцестоене, бележи деня, в който, светлината и тъмнината са равни и след който, часовете на деня стават все по-кратки всеки ден. В този смисъл, ние трябва да си направим вътрешна равносметка и да се подготвим с нови сили за предстоящите по-дълги нощи и  по-къси дни.
Някои хора се чудят, каква е разликата между слънцестоене и Еньовден. Лятното слънцестоене е на 21 юни и е най-дългият ден на годината. Еньовден е фиксиран на 24 юни, празнува се рождеството на св. Йоан Кръстител. Християнската църква го посвещава на раждането на най-близкия до Христос в канониническата йерархия светец – Йоан Предтеча. По този начин празниците на зимното слънцестоене църквата отрежда на рождението на Христос, а тези през лятното слънцестоене – на Йоан Кръстител.
В книгата “Waldorf Education:  A Family Guide” Карен Ривърс пише, "Йоан Кръстител е в центъра на събитие, посветено на откровението на Христовия дух. Призивът му е да се обърнем навътре, да търсим истината чрез борба със себе си." Деня на Св. Йоан е време за пренастройка и възстановяване на вътрешния ни баланс.
Традиционно, в навечерието на деня на Св. Йоан, се пали огън по залез слънце. Според старите обичаи, когато огъня угасне, младежите прескачат жаравата за да се пречистят. Освен това се е вярвало, че огънят действа оплождащо, тъй като е елемент, който пробужда семената. Дървата за огрев се събират един ден предварително, преди и по време на запалването на огъня се изричат молитви и благословии. Има и други традиции, свързани с огъня, включително и обикаляне три пъти на огъня и хвърляне на камъче в центъра със специална молитва. Св. Йоан умря, за да започне нещо ново, което е добър повод  да се отървем от нашите собствени слабости и недостатъци. Книгата “Celebrating Irish Festivals” отбелязва, че някога жаравата на огъня е била използвана за изработка на тлееща факла, за да опушат и очистят района или дори полето.
Деня на Св. Йоан е известен също като едно прекрасно време за събиране на билки. Билки като бъз, жълт кантарион и много други могат да бъдат готови за бране в този ден във вашия район. С малките деца, може в навечерието на Деня на Св. Йоан да напускате малки лакомства за феите в градината или да построите приказни къщи.
Според книгата All Year Round, Йоановден е отличен ден да се храним навън, да приготвим храна на открит огън, използвайки ядивни цветя като част от храненето. Масата на сезоните по това време на годината често включва пчели, златни спирали, и висящи слънца. Някои хора поставят да виси сноп Ехинацея на предната врата, оставят осветлението включено през цялата нощ, или поставят слънчогледи в ъгъла на стаята.

Източници:
*********************************************

Ето някои линкове за този прекрасен фестивал:
Това е линк към прекрасния календар на душата стихове за този ден:
Това е чудесна статия, която обхваща много от най-големите фестивали в Щайнеровото училище в Северен Лондон (ако превъртите до дъното на тази статия има и раздел за Деня на Св. Йоан):
Налице е също така тази книга от Чарлз Ковач:

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Какво мислите по темата? Ще ви бъдем благодарни, ако коментирате.