21.06.2012 г.

Творчество с децата – Маса на сезоните


Автор: Jennifer (http://www.hybridrastamama.com)

 Масата на сезоните е място в дома, където можете да следват естествения цикъл на годината. (Спомнете си тази статия, където обсъдихме ритъма на деня).

Естеството на масата на сезоните чрез фигурите и елементите, които се използват, позволява да се даде израз на закрито, на промените, които се случват в природата. Създаването и поддържане и, ще изостри наблюдението на възрастните за промените, които настъпват през сезоните. Малките деца не изучават съзнателно природата, но те са все пак несъзнателно са наясно с нейните закони.

Важен аспект на масата на сезоните, тъй като се отнасят до деца, е, че детето е в състояние да се свърже с предметите и сцената, изобразени върху нея. Търсенето на предмети в природата помага на родителите и децата, да  се свързват и да живеят в съответствие с ритъма на сезоните. Ние вече не сме просто част от времето напред, а преживяваме дълбоко всеки детайл на сезона. Когато ние като родители носим външният свят на закрито, децата се научават да ценят многото начини, по които природата работи в заобикалящата ги среда.

Масата на сезоните, може да бъде каквото си поискате. Проста или сложна. Като цяло, сцените ще бъдат свързани с текущия сезон или предстоящ фестивал или празник. Аз обикновено правя пролетна маса на сезоните през март, април и май; лятна маса през юни, юли и август; есенна маса през септември, октомври и ноември (със специална сцена, добавена по време на седмицата на благодарността); зимна маса през декември, януари и февруари (с рождественска сцена добавена през седмицата на Коледа). Масата на сезоните често е основна фокусна точка в детската стая.

Имам определена група от обекти, която използвам, за всеки сезон, а след това дъщеря ми Tiny добавя нещата, които намира навън, към основните обекти. Деца на възраст, подходяща за разходки, могат да помогнат за събиране на красиви природни обекти за масата. Не е нужно родителя да направи това сам. Аз не поставям никакви ограничения за това, какво Tiny може да добави към масата. Единствено се уверете, че предметите са без насекоми и мръсотия, като цяло, малките деца избират доста хубави природни обекти.

По-големите деца могат да изработят сами обекти, които да добавят към масата на сезоните. Плетени кукли, животни и дървета са прости предмети, които децата могат да направят в училищна възраст. Деца над 10, може би ще искат да добавят изработена от дърво вещ, като дървена мида или малка фигурка. Картини или рисувани коприни, могат да се добавят като декори. По-големите деца са ограничени единствено от въображението си, което е огромно.

Децата трябва да бъдат насърчавани да докосват и да движат обектите на масата на сезоните, въпреки че като цяло тези елементи не са предназначени да бъдат премествани далеч от масата и да си играят с тях. (Можете да създадете маса с обекти, които са на разположение за игра. Това е особено полезно при създаването на маса на сезоните за много малко дете. Любопитство и очарование ще предизвикат най-добрите от тях, така че е добра идея да има маса на сезоните, за която детето да установи, че може да "играе" с нея).

Естеството на масата на сезоните, също е чудесен начин да се популяризират и да отбележат сезонните празници. Можете да добавяте елементи към основната маса, които са специфични за празника или фестивала или да създадете един цял раздел или отделна зона, посветена на фестивали. Децата се свързват дълбоко с ритъма на сезоните и да се запознаят с различните фестивали и техните значения е чудесен начин да се задоволи естественото желанието на детето за връзка с природата. Можете да празнувате всякакви фестивали. Аз съм включвала фестивали от цял свят. Мисля, че това е вълшебен начин да покажем на Tiny културите, от които дойде нашето семейството, но също така и тези култури, които не са толкова познати на нашето семейство.

Прекрасно е, че вашата маса на сезоните, от ден на ден, месец за месец и година на година ще се различава много! Непрекъснатото подобряване и подреждане на масата, при намиране на нови красиви предмети или при промяната на сезоните е много забавно, както за родителя, така и за детето.

Ето няколко идеи, които да Ви помогнат да започнете.

Основни положения

Това са основните елементи на масата на сезоните:
  • Маса, рафт или шкаф за книги, който е обикновено по-висок от 1 м.
  • Някаква мека диплеща се материя, (като коприна, вълна или памук), които могат да бъдат провесени през масата. Този плат ще отразява цвета на сезона, така че може би трябва да бъде бял за зимата и светло зелен за пролетта. Можете да използвате допълнителни части от материали, цветове за акцент или като фон, или синьо парче коприна за небето.
  • Нивата са важни. Едва ли искате всичко да бъде на една и съща височина. Използвайте скали, дървени блокове и други подобни за издигане на някои елементи. В природата не всичко е на едно ниво и такива трябва да бъдат обектите на вашата маса на сезоните.
  • През пролетта, кукла на Майката Земя е чудесно допълнение. Майката Земя събужда децата си и ги кара да работят за засаждане на цветя и растения. Пролетни феи също могат да бъдат добавени. Кокошка с пилета, овце с агнета, яйца, птици и гнезда, зайчета, и други животни-бебета са подходящи. Много от природните елементи, изобразяващи пробуждането на пролетта се насърчават. Клончета от дървета или храсти с пъпки, цветя и други подобни излеждат добре и са лесни за намиране. Помислете за жълти, зелени и розови обекти.
  • През лятото, използването на много зелено е прекрасно! Отдалечете се от пастелите на пролетта и подчертайте лятото. Пеперуди, пчели, по-големи по размери животни (те, в края на краищата също растат), гъби, птици (по-специално патици и гъски) е хубаво да присъстват в това време на годината. Черупки, скали, пясъчни замъци, малки лодки по вода (син копринен плат), кори, клонки, треви, камъчета, и мъхове са всички елементи, които вашето дете е вероятно да намери и които искате да покажете.
  • През есента (любимата ми маса на сезоните), има толкова много неща, които могат да бъдат намерени в природата и да се покажат на масата. Цветовете са дълбоки и използването на тъмночервени, дълбоко-оранжеви, кафяви и горско зелени, е важно. Ядки, сушени плодове, сухи и паднали листа, жълъди, кратуни, тикви, корени и други подобни елементи, детето ви ще събира в големи количества. Животните, които правят гнезда и пещери, могат да бъдат включени. Малки кошници, пълни с есенни съкровища могат да бъдат добавени, както намерите за добре.
  • Пред зимата масата има безкрайни възможности, в зависимост от това къде живеете и какво е времето. Физически елементи като сняг, дъжд, скреж и мрачно небе трябва да бъдат включени. Боровинки, шишарки, вечнозелени венци, пръчки, голи клони от дърветата, кристали и заравящи се животни са хубави елементи. Можете, разбира се, да добавите и елементи, изобразяващи Адвент, Коледа и други сезонни тържества.
Най-важният аспект от създаването на маса на сезоните с детето си, е че я правите заедно и се свързване на по-дълбоко ниво със сезона и един с друг. Ето това са някои снимки на моята маса на сезоните, както и други, които аз харесвам!

 Photo Credit: Me


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Какво мислите по темата? Ще ви бъдем благодарни, ако коментирате.