31.10.2015 г.

Плетени таралежи
Тази година на есенната ни сезонна маса присъстват два нови обитателя - плетени таралежи. Те се появиха в къщи преди няколко месеца, но така и не остана време да ги представя по-рано. След няколко писма, които получих с молба за схеми за плетене на животни за начинаещи, а и съвсем в сезона, когато все още може да се срещнат таралежи в гората, реших да предложа  една съвсем елементарна схема за миниатюрни, но много симпатични таралежи.


Необходима  е вълнена прежда/ кафява и бежова/, вълна за пълнеж, и шишове за плетене.
Тялото започнах с 15 бримки. За да се загатнат игличките на таралежа, редувах 1 бримка лице и 1 опаци. След като изплетох  13 реда,  промуших игла за шиене вдяната в конеца, с който плета през всичките бримки и стегнах. Така се получава тялото на таралежа. Със същият конец съединих двата края на тялото.

Главата се плете отделно, като се започва с 10 бримки. На всеки ред изплитах по 1 бримка, докато останат 5 бримки. Отново се завършва с помощта на игла, която се промушва през тях и конеца се стяга. Със същият конец се съединяват двата края на получения триъгълник.


След като се напълнят  тялото и главата с вълна, двете части се зашиват една за друга. Остана само да се сложат очи и носле,  и таралежа е готов.  
Плетените играчки имат две предимства пред филцовите, които не са за пренебрегване и са добър повод за да опитате да изплетете някоя.
-могат да се правят в присъствието на децата, което ги въвлича в процеса, и им е много интересно да виждат, как пред тях се ражда една играчка, а вие не трябва да изчаквате децата да заспят или друг да ги поеме, за да направите нещо за тях;
-много по-устойчиви са при игра, което важи най-вече за по-малките деца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Какво мислите по темата? Ще ви бъдем благодарни, ако коментирате.