27.11.2012 г.

ПЛЕТЕНИ ЗЕЛЕНЦУЧИ И ПЛОДОВЕ



Валдорфската педагогика, до толкова промени светогледа ни, че дори внимателно подбираните до преди година играчки за децата ни, сега ни изглеждат неподходящи. Това най-вече се отнася за пластмасовите играчки, които започнахме да изваждаме от употреба и да заменяме с дървени, плетени и шити, в повечето случаи от нас самите.
Плетените зеленчуците и плодовете, могат да се използват, както в игрите на готвене, така и като реквизит при разказване на приказки. 


 За съжаление, не бих могла да предложа схема за плетенето им, защото целия процес беше една импровизация, в която оставих единствено интуицията да ме води…, но предполагам, че за всички, които могат да плетат на 1 кука, това ще е лесно и забавно.


 Единственото уточнение, което трябва да направя е, че листата на моркова са изработени с техниката „мокър филц”.

1 коментар:

  1. Децата се отнасят към сътворените в къщи играчки по различен начин. Участвайки в целия процес на сътворяване (дори и когато само наблюдават)те стават вече част от тях. Така те самите си ги пазят и подреждат сами, а не ги захвърлят като купените. А и направените играчки винаги могат да се поправят ако се развалят...
    Зеленчуците са прекрасни :) и Ивко усилено готви в къщи, време е и ние да си сътворим такива.

    ОтговорИзтриване

Какво мислите по темата? Ще ви бъдем благодарни, ако коментирате.