9.11.2012 г.

Плетено конче


Наскоро споделих с приятели, че имам папка с идеи, която вече „прелива”. В нея слагам снимки на всичко, което ми е направило впечатление, обхождайки блоговете за валдорфска педагогика, и което някой ден искам да изпробвам. Това плетено конче, е от там и отдавна чакаше да дойде и негови ред. 

Идеята е от http://womantalk.wordpress.com/2009/07/01/how-to-knit-a-horse/. В този блог, преди да поместят точната схема е написано, че модела е подходящ, за деца от трети клас във валдорфските училища. Тази информация е доста окуражителна за начинаещ като мен и за това бързо пристъпих към работа по същество.
Аз използвах вълнена прежда, което не се оказа най- добрия избор, препоръките са да се използва памук…

Плетат се две части, за двете страни на кончето/лява и дясна/. Първоначално се плете единия крак, като се започва с 10 бримки. Плетат се 28 реда. Така изплетения крак се оставя настрани и се изплита втория крак, по същия начин. Когато и той е готов, се наддават 10 бримки, след които се добавя и първия крак. Така на шишовете трябва да има 30 бримки.
Плетат се 12 реда, след което, на всеки от следващите три реда, се намаля с по една бримка, целта е да се оформи задната част на кончето. На шишовете трябва да има 27 бримки,от които се изплитат 17 и остават 10, от които ще се оформи вратът.
Плетат се 10 реда, след което се наддава с 4 бримки, за оформяне на главата. На всеки от следващите четири реда, се прибавя по 1 бримка. Така на шишовете ще има 18 бримки.
В началото на следващите 7 реда, се намаля с по 1 бримка. Така, на края, ще има 11 бримки, които се изплитат и едната страна е вече готова.
Плете се още една част и за другата страна на кончето.
Двете части се зашиват и се пълни с вълна.
Може да се изплетат уши, от 6 бримки и три реда, като на всеки ред се намаля с по 1 бримка в началото и в края.
Оформя се опашката и гривата и кончето е вече готово за игри.



8 коментара:

  1. Ех , че хубаво конче :) И аз искам такова, ама ми трябва урок по плетене , на живо :) за много начинаещи :))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кончето се плете много лесно, стига да има желание, мисля, че всеки би се справил.Хубавото при плетените в къщи играчки е, че децата наблюдават целия процес...прекъсват играта си, гледат, питат: Как се плете конче, това крачето му ли е, а уши, ама само едно ухо ли ще има...? Дори и да не стане такова, кактово сме си го представяли първоначално, за децата ни това е бил много въздействащ урок, как се създава една играчка единствено с любовта на мама...

      Изтриване
    2. Здравейте, и ние изплетохме кончето и кокошката. Моето детенце много ги хареса, спи с тях, гушка ги непрекъснато и им говори. Плетените играчки излъчват нещо друго , което го няма в пластмасовите.

      Изтриване
    3. Права сте, плетените играчки излъчват любов и топлина...Много се радвам,че и вие сте си ги изплели.Ако имате реализирани и други подобни идеи, може да ги споделите с нас за рубриката "На гости на Фейландия".

      Изтриване
  2. Благодаря Ви, имаме едни идеи, като ги направим , ще Ви пиша...иначе ние сме отскоро запалени по валдорфската педагогика и то много, ние сме от Варна , но тук за съжаление няма валдорфска детска градина, ако идваме в Ст.Загора ще се отбиеме във вашата , ще ние е много интересно !

    ОтговорИзтриване
  3. Очакваме с нетърпение да споделите идеите си...Ние тук също нямаме детска градина, но се надявам и това да стане факт. За сега, имаме общност от родители, които са готови да работят за тази идея. Почти всяка седмица организираме занимания за децата,за които можете да прочетете тук. http://new-waldorf-sz.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте, кончето много ми хареса , но не реазбирам схемата . Как се оформят краката? Плетат се две частилява и дясна и се съединяват , но краката са четири. Може ли малко повече информация как се оформят точно краката .Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте, когато се съединяват двете части, краката не се пришиват един към друг, както частите на тялото /лява и дясна част/, а от всеки изплетен крак /четири-по два за лявата и дясната част/, се оформят краката. Започнете първо с шиенето на тялото и когато ви останат частите за краката, тогава свивате единия и го зашивате, така че да се получи като пръст на ръкавица, после следващия и така всичките...

    ОтговорИзтриване

Какво мислите по темата? Ще ви бъдем благодарни, ако коментирате.