4.08.2012 г.

Декоративна свещ


Като се замисля, за асоциации на лято, може би първото, за което първо се сещам освен море разбира се, е поле със златни, житни класове. Това е цвета на лятото за мен. Ширналото се зряло жито трудно може да остави някой равнодушен…, във всеки случай не и нас.
От известно време планирахме, да отидем на разходка до някоя нива с жито и да съберем слама за плетене, тъкане или изработване на играчки. Края на юли и началото на август е най-подходящото време за това, защото тогава сламата е достатъчно суха и няма опасност по-късно да почернее.
Преди да нагазим в ожънатата нива, имахме известни съмнения, до колко това ново приключение ще хареса на децата…, но само минута по-късно, те вече ходеха боси из сламата и беряха останалите след жътвата житни класове…



Сламата и житото, носят в себе си особен магнетизъм, както обагрените от есента листа, които разпалват въображението на имащите очи да видят красотата им, така и сега, един доста голям наръч слама в средата на кухнята ни, веднага провокира желанието ни да експериментираме.
Като начало решихме да си направим нови декоративни свещи.

Задачата да развали старите, пролетни свещи, за да можем да използваме восъка от тях, се падна на големия ни син. Често се случва хората да живеят с копнеж по миналото, в постоянни опити да задържат отминаващият миг и това не приемане на промените, които настъпват около тях води до почти постоянно чувство на неудовлетвореност и борба с времето,  вместо да се радват на настоящото. Точно за това, ми се стори подходящо, красивите ни пролетни свещи, да се развалят, без да съжаляваме за тях и след като ги претопим да ги трансформираме в нещо друго, което ще е също толкова хубаво, а целия този процес да изживеем с децата…За щастие, имах пълното съдействие от тях без никаква съпротива, дори им се стори по-забавно, от колкото очаквах…

Този път имахме малко по-различна концепция за това как ще изглежда нашата свещ и за целта използвахме, старателно избран „калъп”, в който да я излеем восъка след като се разтопи. Предварително направихме дупки за фитилите с игла в кутията и промушихме през тях фитила.

Когато восъка се втвърди, извадихме внимателно готовата свещ.

Остана най-забавната част, декорацията. На скоро получихме подарък цяла пита от чист пчелен восък, цвета на която контрастира на цвета на свещта, а и най-важното, е с цвета на житото…

Ето и нашата нова, лятна версия на декоративна свещ…

3 коментара:

  1. mnogo krasiwa swe6t, 6te wi nosi topli spomeni zimata :)

    ОтговорИзтриване
  2. Определено сте получили страхотен подарък, който е напревен от пчелите,които за жалост вече са на изчезване като се следят техните популации.Би трябвало да намалим отровите с които пръскаме, но уви явно чакаме да стане твърде късно.Да имаш такава пита е страхотно може да направиш доста неща както и вие сте постъпили с тази свещ.Благодаря за статията.Снимките са много сладки, само как сладко събират растения и правят цветя, няма дете,което да не обича да е сред природата и да си играе на свобода.

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря! Грижата за природата трябва да се възпитава у децата от най-ранна възраст. Това е част от валдорфската педагогика. Биодинамични градини има към почти всяко валдорфско училище или детска градина...Надяваме се повече хора да осъзнаят предимствата от опазването на животните и растенията.

    ОтговорИзтриване

Какво мислите по темата? Ще ви бъдем благодарни, ако коментирате.