Тази година решихме за първи път да боядисаме яйца
изцяло с естествени багрила. Миналата година направихме известни опити в тази
насока, някои от които успешни, но едва сега успяхме да постигнем пълната гама цветове,
към които се стремяхме.
Като цяло процеса е изключително приятен, малко по-продължителен
от традиционното боядисване и много по-ароматен…
Набавянето на багрилата, отнема почти толкова време,
колкото и самото боядисване. За мен най-трудно беше да открия лилаво зеле, тъй
като вече му е минал сезона. Точно когато след няколко часово обикаляне на големите
пазари в града, вече се бях примирила, че тази година няма да имаме сини яйца и
намерих останали 2-3 малки зелки, вече съвсем изсъхнали в близка сергия.
И така имах всичко необходимо: брош, куркума,
императорски ориз, люспи от лук и лилаво зеле.
Съществената разлика в боядисването с естествени
багрила е, че яйцата се слагат сурови направо във водата заедно с растението,
от което ще се извлича цвета. Така цветовете стават по-наситени.
Темперирах и измих яйцата и направо пристъпих към
боядисването.
Брош-
тъй като традицията повелява първото боядисано яйце да е червено, за това
започнах от броша. Сложих от него около 2 с.л. и вода, колкото да покрие
яйцата. Добавих сол, около 1-2 щипки…
След сваряване на яйцата, ги оставих да престоят около
20 мин. в отварата.
Тук се получи интересен ефект съвсем случайно.
Листото, което бях сложила е взаимодействало с броша и под него е станало
лилаво, вместо да остане бяло.
Друга възможност за използване на брош като
естествено багрило е, когато в топла отвара, която е отстранена от огъня се
потопи вече сварено яйце, за няколко минути. В този случай се получава розово.
Куркума-
оцветява
в жълто. Яйцата с малко сол се варят направо в нея и се оставят няколко минути
и след като се свалят от огъня. Цвета е по-скоро бледо жълт и не се променя
нито с увеличаване на минутите престой във отварата, нито с увеличаване на
количеството куркума.
Люспи
от лук – боядисват оранжево. Резултата е един и същ,
независимо дали се вари яйцето направо с люспите или в тях се слага сварено
яйце. Необходимо е малко време за престой в отварата.
Лилаво
зеле-
боядисва в синьо. Този цвят изисква най-много време, но резултата си струва
усилията. Нарязаното зеле се вари заедно с яйцата, малко сол и оцет. При самото
варене яйцата не променят цвета си, макар водата да се оцветява силно. Сваля се
от котлона и се оставя да престои, докато се получи желания цвят, при мен беше
около 2 часа.
Зелен цвят получих като оставих да престои вече
боядисано в синьо яйце, в куркума. Получи се много приятен зелен цвят. За
съжаление го изпробвах само на едно яйце, но в събота ще продължа с опитите за
подобряване на зеленото.
Императорски
ориз-бях
прочела, че боядисва в лилаво, но аз за съжалание не получих този цвят. Сварих
яйцата заедно с ориза и престояха така около час и половина, но цвета не се
промени, а остана тъмно кафяв.
Боядисвайки яйца с естествени багрила за пореден път
можем да се убедим, че в природата има всичко, от което се нуждаем и
единственото, което ни липсва е достатъчно знания, за да ползваме тези
неизчерпаеми ресурси.
Тъй като тези багрила са от растения, които се
ползват и в кулинарията, то ако имате пукнати яйца може да ги поначукате още
малко и да ги върнете отново в отвара в която са стояли, за да може да поемат още
от цвета към белтъка. Получават се красиви цветни жилки и то съвсем безвредни.
За декорация на яйцата от предишния ден направих
кошница от тесто.
Благодаря за чудесните идеи! :-)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за чудесната информация!
ОтговорИзтриванеМоля.Радвам се, че съм Ви била полезна.
ИзтриванеМного полезно описание на начина на боядисване! Благодаря!
ОтговорИзтриванеМного хубаво!
ОтговорИзтриване